Volkswagen kvôli škandálu nepredáva v USA autá s dieselovým motorom

21.09.2015 Celý región

Wolfsburg 21. septembra (TASR) - Vedenie nemeckého automobilového koncernu Volkswagen (VW) v súvislosti so škandálom so zmanipulovanými testami výfukových plynov zastavilo v USA predaj svojich štvorvalcových dieselových vozidiel. Informovala o tom agentúra DPA. Hovorca VW potvrdil dnes správy, ktoré sa cez víkend objavili v médiách. Nepredávajú sa modely koncernu s emblémom VW a podobné automobily Audi, dcéry wolfsburského koncernu.

VW v nedeľu (20.9.) poprel, že manipuloval s výfukovými plynmi vo svojich autách s dieselovým motorom určeným na testy v Spojených štátoch.

Americký úrad na ochranu životného prostredia EPA vyšetruje koncern za porušenie zákona na ochranu ovzdušia (Clean Air Act). Ak sa podozrenie dokáže a vedenia EPA pôjde na hornú hranicu možného postihu, VW by mohol dostať pokutu vyše 18 miliárd USD (15,76 miliardy eur).

Akcie Volkswagenu v USA klesli o 15 %

Prudký prepad akcií Volkswagenu (VW) charakterizoval obchodovanie na nemeckej burze vo Frankfurte nad Mohanom v prvých minútach jej činnosti v novom týždni. Informovala o tom agentúra DPA. Jej hlavný index DAX klesol o 0,20 % na 9895,87 bodu. Tým pokračoval v piatkovom (18.9.) trende, v ktorom stratil 3 % hodnoty.

Dôsledky škandálu VW so zmanipulovanými hodnotami výfukových plynov v USA pocítil dnes koncern veľmi silno. Kurz jeho prednostných akcií sa prepadol takmer o 15 %. Náladu burziánov ovplyvnila aj neistota okolo peňažnej politiky americkej centrálnej banky, Federálneho rezervného systému, Fedu.

Kým nemecký burzový index MDax, v ktorom sú akcie stredne veľkých firiem, mierne stúpol, technologický index TecDAX mierne klesol.
 

Vyberte región